Powitanie

Witaj na moim blogu☼ Skoro już tu jesteś, pewnie interesujesz się zdrowym odżywianiem. Chętnie podzielę się z Tobą moją pasją i wiedzą. Nie znajdziesz tu przepisów z użyciem białej mąki ani białego cukru, ale z pewnością znajdziesz dużo smaczniejszych i lepszych pomysłów na zdrowe życie ☼ Zapraszam do czytania i komentowania moich wpisów oraz oglądania filmów. Mam nadzieję, że miło spędzisz czas:-) Ściskam Cię serdecznie, Sylwia

wtorek, 3 września 2013

Pyszne kotlety z fasoli pinto

Oj, dziś zaszalejemy:-) Jadłam już wiele fasolowych kotletów, ale te należą do moich ulubionych. Są mięciutkie i wilgotne w środku, a chrupiące na zewnątrz. Smakują pysznie z warzywami i sosem pomidorowym, ale świetnie nadają się też do burgerów. Gorąco polecam! 

Składniki na 15 kotletów:
  • 2 szklanki ugotowanej fasoli pinto (jeśli nie mamy pinto możemy użyć czerwoną)
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (można zastąpić innymi ziołami)
  • 2 posiekane, podsmażone cebule
  • 1/4 szklanki sezamu
  • 2 ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku
  • sól, zioła włoskie, oregano, suszona bazylia, słodka papryka, kolendra
  • 3-4 łyżki bułki tartej
Cebulę podsmażamy, fasolę miksujemy na gładką masę. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy, doprawiamy jak zawsze zgodnie z własnym smakiem:-) Formujemy kotleciki i możemy już smażyć. Jeśli chcemy, by były bardziej chrupiące, obtaczamy je jeszcze delikatnie w bułce tartej.
Smażymy krótko, tylko do momentu zarumienienia się kotlecików, nie ma potrzeby dłużej.
Smacznego ☺