Prosto i szybko, a przy tym smacznie i zdrowo :-)- kolejna przystawka - super dodatek do obiadu lub na imprezę. Lubię, gdy cukinia jest chrupiąca, więc zapiekam ją zawsze w nagrzanym piekarniku tylko kilka minut. Jeśli wolicie bardziej miękką, musicie piec kilka minut dłużej.
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- szklanka liści szpinaku
- szklanka liści jarmużu (jeśli nie mamy może być więcej szpinaku)
- kawałki cukinii (po wydrążeniu)
- ser kozi
Każdą cukinię kroimy na 4 kawałki. Ostrym nożem delikatnie wydrążamy środek. Na patelni dusimy szpinak i jarmuż, doprawiamy je solą i pieprzem, a po przestygnięciu drobno siekamy. Siekamy też kawałki wydrążonej cukinii - ale nie za dużo, wystarczy tylko jedna łyżka. Dodajemy ją do zieleniny i faszerujemy kawałki cukinii. Na każdy kawałek kładziemy łyżkę sera koziego.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku (200 stopni Celsjusza) około 10 minut